171.150 euro voor voorlopers Natuur om de Hoek  

22-03-2023 | 13:31

SBNL Natuurfonds beleefde donderdag 23 februari een hoogtijdag in het prachtige Paviljoen van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Vertegenwoordigers van 17 projecten ontvingen er in totaal voor €171.150 aan ondersteuning. Van riettelers tot een klooster en van weidevogelbeschermers tot heggenplanters.

Veel van de projecten zouden ook perfect passen binnen het nieuwe initiatief ‘Natuur om de Hoek’ van SBNL Natuurfonds, vertelde directeur Manja te Velde enthousiast. ‘Het is fantastisch wat jullie doen’, prees zij de vertegenwoordigers van de projecten. Lekker lokaal en gericht op het versterken van natuur en landschap in het buitengebied.

Winst in buitengebied

‘Als je grote stappen wilt zetten met verbetering van de biodiversiteit moet je in het buitengebied zijn’, stelde Te Velde. Veel geld gaat nu naar de beschermde natuur van natuurorganisaties, die ongeveer 26 procent van Nederland beheren. Daar stijgt de biodiversiteit niet. Het landelijk gebied, vooral in handen van boeren en particulieren, omvat zo’n 60 procent van Nederland. Wie daar fietst of wandelt, geniet van de omgeving. ‘Er is een wereld te winnen met versterking’, betoogde zij.

De gehonoreerde projecten beschouwde zij als voorlopers voor Natuur om de Hoek. Het geld hiervoor moet komen van partners zoals bedrijfsleven en overheid, maar ook van particulieren. ‘Wat is er mooier om geld te doneren voor het slootje, waar je vroeger als kind naar de salamanders keek’, gaf de directeur van SBNL Natuurfonds als treffend voorbeeld.

Mooiere biotoop

Voorzitter Frederik Nijpjes gaf aan dat Natuur om de Hoek naadloos aansluit bij de doelstellingen van SBNL Natuurfonds om natuur en landschap te beheren volgens het principe van ‘wise use’. ‘Ondanks alle stikstof-, water-, bodem- en andere problemen zijn we in staat om te zorgen voor een mooiere biotoop’, zei hij. De verschillende fondsen maken dat nu al mogelijk.

Een geweldige boost

Hij memoreerde dat het de zevende keer is dat SBNL Natuurfonds cheques uitkeert. Ondertussen is zo’n driekwart miljoen euro aan projecten toegekend. Bij de vertegenwoordigers van de 17 projecten spatte het enthousiasme er vanaf. Trots toonden zij de grote cheques met het bedrag dat hen werd toegewezen. ‘Een voortreffelijke opsteker’, ‘Ongelooflijk bedankt’ en ‘Een blije verrassing, dit geeft ons project een geweldige boost’ waren enkele van de dankbetuigingen.

Een korte beschrijving van de 17 projecten lees je hier

Kijk voor een overzicht van al onze fondsen op: www.sbnlnatuurfonds.nl/over-fondsen

Foto: ©Marcel Tettero

 

Dit artkel is verschenen in de 2023 lente-editie van Mijn Natuur, kwartaalblad van SBNL Natuurfonds.